utorok 15. apríla 2014

Môj život s kontaktnými šošovkami

Ahojte!

Dneska si dáme nekozmetický článok a poodhalím vám kúsok zo svojho súkromia, konkrétne môj život s kontaktnými šošovkami. Chcem ešte na úvod uviesť, že tento článok nie je nijak sponzorovaný a značky, ktoré v ňom uvediem, používam už dlhé roky a ide o moju dlhoročnú skúsenosť s nimi.

Keď by sme chceli môj problém s videním definovať odborne, krátkozrakosť alebo myopia (z gréčtiny) je refrakčná chyba zraku, pri ktorej sa lúče svetla usmernené očnou šošovkou zbiehajú už pred sietnicou, a na sietnici tak nevzniká ostrý obraz. Jej prejavom je zlá viditeľnosť postihnutého na vzdialené predmety. Napravuje sa okuliarmi zo šošovkou - rozptylkou. Opakom krátkozrakosti je ďalekozrakosť.

Môj problém so zlým videním do diaľky začal, keď som mala asi 10 rokov a naši si všimli, že sedím veľmi blízko pred televízorom. Tak sme navštívili očného lekára a ten mi stanovil diagnózu krátkozrakosť. V tom čase som mala nosiť len slabé dioptrické okuliare a to len na televízor. Čas však ubiehal, postupne som to s okuliarmi začala flákať a po rokoch, keď som mala asi 15 rokov a nevidela som dobre v škole na tabuľu, vybrali sme sa opäť k očnému lekárovi. Túto návštevu som však musela rozdýchať, lebo správy boli veľmi zlé. Dioptrie mi za tie roky vysoko poskočili a bez okuliarov som sa ani nehla. V tej dobe neboli také možnosti ako dnes, čo sa týka najmä stenčenia skiel ale i kontaktných šošoviek. Operácia neprichádzala do úvahy, lebo vždy sa čaká aspoň do 18 roku veku a treba mať ustálené dioptrie. 

Nikdy nezabudnem na prvý deň v škole s novými okuliarmi, z ktorých priam bili do očí hrubé sklá. Aj som si kvôli tomu poplakala, ale čo už. Konečne som videla a to bolo hlavné. Ten kto nosí okuliare vie, že nie je to s nimi ľahké. V zime po prechode do tepla sa vám zarosia, v lete na kúpalisku to zase vyzerá divno. Preto som stále hľadala možnosť, ako si uľahčiť život či už po stránke praktickej, ale aj výzorovej. Voľba teda padla na kontaktné šošovky.

Prvá návšteva u očného v súvislosti s kontaktnými šošovkami bola veľmi dlhá. Najskôr som si musela vyskúšať, či ich vôbec môžem nosiť a či ich moje oči príjmu. Mala som šťastie, hneď som si na ne zvykla. Následne sme pokračovali v ich aplikácii a to už bola telenovela. Je strašne ťažké zo začiatku si ich aplikovať, pretože si vlastne na oko vkladané niečo pre vás cudzie. Keď som vtedy od očného odchádzala po 2 hodinách, naši už boli zúfalí, že čo som tam tak dlho robila. Ale skúste si to niekedy! Začiatky sú vždy ťažké.

Najskôr som mala kontaktné šošovky, ktoré boli na jeden rok, ale na noc som si ich dávala von. Neskôr som prešla na štvrťročné a tým som verná viac ako 10 rokov. Najskôr som si ich kupovala u očnej lekárky, ale akonáhle prišla možnosť objednať si ich cez internet za skoro polovičnú cenu, neváhala som a začala som si ich kupovať cez internet, konkrétne zo stránky http://www.vasesosovky.sk/. Majú široký výber produktov za priaznivé ceny. Zo začiatku sa dali zdarma vyzdvihnúť objednávky len v Bratislave, čo mi vyhovovalo, lebo som tam študovala. V súčasnosti už je výdajných miest viacero, snáď každý si vyberie. Okrem toho za každý nákup máte body, ktoré si môžete zameniť za bonusový tovar, čo vždy rada využijem.

Ak nosíte kontaktné šošovky, vašimi každodennými pomocníkmi sú samotné šošovky, roztok, púzdro na šošovky a klieštiky. Ja už viac ako desať rokov nedám dopustiť na kontaktné šošovky Optima FW od firmy  Bausch & Lomb. Sú  určené na denné nosenie, s periódou výmeny 3 mesiace. K hlavným výhodám tohto typu kontaktných šošoviek patrí komfort pri ich používaní a priaznivá cena. Ľahko sa aplikujú, skoro ich nevidno, v oku ich vôbec necítim, oči mi neslzia a niekedy, priznám sa, ich nosím aj dlhšie ako tri mesiace. Samozrejme večer si ich vždy vyberám. Bolo mi povedané, že šošovky by som nemala nosiť celý deň, ale poobedie, keď prídem z práce, by som ich mala zameniť za okuliare, aby si oči oddýchli. Na toto som však lajdák a keďže sme si so šošovkami zvykli na seba, mám ich celý deň. 

Raz mi očná odporučila vyskúšať nový druh, myslím že to boli PureVision, ale tie mi nepasovali. Cítila som ich v oku a trochu mi aj oči slzili. Tak som ostala naďalej verná Optima FW. 


Čo sa týka roztokov, za tie roky som vyskúšala viacero, ako Biotrue Multi-Purpose, Horien CoolFresh, ReNu MultiPlus. V poslednej dobe som si zvykla na OPTI-FREE Express a ten si teraz kupujem opakovane.

Čo sa týka púzdier, môžete si ich kúpiť od výmyslu sveta, v rôznych farbách a tvaroch. Ja si na to veľmi nepotrpím, takže vždy využívam púzdro, ktoré je súčasťou balenia roztoku.

Za tie roky som si zvykla používať klieštiky na kontaktné šošovky, ktoré sú vyrobené z mäkkej, zdravotne nezávadnej hmoty a ktorými vyťahujem šošovky z púzdra.

A ako taká šošovky vyzerá?


Je to malá priehľadná vecička, ktorá robí môj život ľahším a môžem sa na ne spoľahnúť celý deň. Môžete si ich všimnúť ak sa lepšie zahladíte na fotkách líčení mojich očí.

Teraz je už iná doba ako kedysi, dnes je nosenie okuliarov trendy a mnohí si ich kupujú aj nedioptrické. Na výber je z množstva krásnych rámov a aj stenčovanie skiel je dnes už na vyššej úrovni ako kedysi. Ja som si zakúpila pred 3 rokmi nové okuliare, kde som si dala stenčiť sklá, ale pri vyšších dioptriách ako mám ja, je vidieť aj napriek týmto vychytávkam, že mám silné dioptrie. Okuliare zvyknem nosiť len doma a bez šošoviek si svoj život už neviem predstaviť. Som vo veku, keď sa zamýšľam nad operáciou očí, ale stále som na to nenabrala odvahu a sú k tomu potrebné aj nemalé financie. Uvidíme, ako sa časom rozhodnem.

Ak máte podobný problém ako ja a stále váhate, či vyskúšať kontaktné šošovky, tak moja rada znie : Choďte do toho! Vyskúšajte to a uvidíte, že vám to veľmi uľahčí život.

A čo vy? Máte podobný problém ako ja? Nosíte kontaktné šošovky alebo okuliare?



   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára