sobota 7. júna 2014

Krehký jablkový koláč

Ahojte!

Keďže minulý článok, v ktorom som vám dala recept na kakaovo-tvarohový koláč, zožal celkom úspech a som veľmi rada, že ste ho niektorí aj vyskúšali, dneska tu mám pre vás niečo nové a to recept na Krehký jablkový koláč. V porovnaní s predchádzajúcim receptom je tento trošičku zložitejší a aj časovo náročnejší, ale nebojte sa, zvládne ho každý ľavou zadnou. 

Poďme teda na to :-)

Krehký jablkový koláč

Cesto :
- 300g hladkej múky
- 200g masla alebo rastlinného tuku
- 100g práškového cukru
- 1 vajce

Plnka :
- 3 lyžice strúhaného kokosu
- 750g jabĺk
- 1 lyžica škoricového cukru
- 3 lyžice hrozienok



Postup :
1.Najskôr si spravíme cesto. Na dosku preosejeme múku, pridáme tuk (ja som dávala Heru), cukor a vajce. Cesto spracujem rýchlo, inak by sa mohlo spariť, lebo tuk sa dlhým spracúvaním roztápa a cesto sa potom trhá. Môžete si všetky potrebné prísady dať aj napr. do väčšej misky a v nej si to zamiešať. Cesto v tvare bochníka zabalíme do alobalu, fólie alebo utierky a uložíme asi na hodinu do chladničky (ja som sa ponáhľala, bolo tam len 30 minút a bolo to v pohode).


2. Cesto po vytiahnutí z chladničky rozdelíme na dve časti a podľa tvaru formy vyvaľkáme najskôr prvú časť. Následne tento prvý plát prenesieme do formy (formu alebo plech spravidla nepotierame tukom, lebo cesto samo o sebe je dosť tukové) a na niekoľkých miestach popicháme vidličkou.


3. Následne posypeme strúhaným kokosom.


4. Jablká si postrúhame, zmiešame so škoricovým cukrom a hrozienkami a navrstvíme na kokos.


5. Prikryjeme druhým plátom cesta a môžeme potrieť ešte povrch rozšľahaným vajcom, ale ja to nepotieram.


6. Koláč vložíme do stredne predhriatej rúry a pomaly pečieme dozlatista asi 30 minút.


Takto vyzerá po vytiahnutí z rúry, má jemne zlatistú farbu a všade po celom byte je krásna vôňa.


A takto vyzerá už hotový výtvor :-)



Ako vidíte, nie je to nič náročné, zvládne to hravo každý a je skvelý, mne chutí aj studený z chladničky. Dozdobiť si ho môžete podľa vlastnej fantázie, ale niekedy v jednoduchosti je krása. Ak vás tento recept zaujal a vyskúšate ho, dajte mi vedieť, či vám chutil.

A čo vy? Máte radi jablkové koláče? 






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára